Jabatan Rekod Perubatan

Pengenalan
Jabatan Rekod Perubatan adalah salah satu perkhidmatan sokongan di hospital dan dipertanggungjawabkan untuk mengurus perkara berkaitan perkhidmatan rekod perubatan, pengurusan laporan perubatan dan pengurusan statistik dan maklumat bagi membantu pihak hospital memberi perkhidmatan rawatan perubatan yang cekap dan berkesan.


Objektif
  • Mengurus perkhidmatan rekod perubatan dengan cekap dan memenuhi kepuasan pelanggan.
  • Memberi perkhidmatan kepada orang ramai dan institusi yang memerlukan maklumat rekod perubatan bagi tujuan perkhidmatan dan medico-legal.
  • Mengurus maklumat dan statistik perubatan dengan tepat, boleh dipercayai dan bermutu tinggi.

Perkhidmatan Yang Disediakan
  • Jabatan Rekod Perubatan bertanggungjawab terhadap pengurusan rekod perubatan, pengurusan laporan perubatan, pengurusan statistik dan maklumat hospital dan perawatan pesakit, notifikasi penyakit berjangkit, pengurusan lembaga perubatan dan menyelaras persidangan Pertubuhan Keselamatan dan Kebajikan Sosial (PERKESO) dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).
  • Jabatan Rekod Perubatan juga menyampaikan maklumat statistik perawatan pesakit kepada institusi pengajian awam bagi tujuan kajian dan penyelidikan.

Hakmilik Terpelihara © 2023

Hospital Sultan Abdul Halim, Kementerian Kesihatan Malaysia

Penafian: Hospital Sultan Abdul Halim tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini. Paparan terbaik adalah menggunakan versi desktop web.

Alamat

Jalan Lencongan Timur, 
Bandar Amanjaya,
08000 Sungai Petani,
Kedah Darul Aman.

Hubungi kami

Tel: +6044457333
Email: hsah@moh.gov.my